Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011

Tοποθέτηση κάψας στο καπακι του οργάνου.

Ένας αλλός τρόπος μετρατροπής του ακουστικού σήματος σε ηλεκτρικό, εκτός απο την κάψα στον καβαλάρη (γάϊδαρο) ειναι και η τοποθέτηση της κάψας στο καπάκι.
ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΛΥΡΑ ΑΠΟ ΑΝΘΡΑΚΟΝΗΜΑ PONTIAN LYRA KEMENTZE WITH CARBON
Τα είδη καψών που μπορούν να τοποθετηθoύν στο καπάκι ποικίλουν.
  • Υπάρχουν οι κάψες που είναι "σκέτοι" πιεζοκρύσταλλοι, όπως και αυτός της κάψας στον καβαλάρη. Αυτές τοποθετούνται πάνω στο καπάκι σε σημείο στο οποίο θα μεταφέρεται κατα τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, ο αντιπροσωπευτικός ήχος του οργάνου στον ενισχυτή. Συνήθως σταθεροποιούνται και κολλάνε στο καπάκι με την χρήση ενός υλικού ομοίου (όσον αφορά την υφή) της μαστίχας. Όσο περισσότερη "μαστίχα" παρεμβάλλεται ανάμεσα στο καπάκι και την κάψα τόσο πιό μπάσος και συνήθως πιό "γεμάτος" με χαρακτηριστικά μεσαία ειναι ο ήχος. Εάν βάλουμε λιγότερη ποσότητα μαστίχας, ο ήχος θα μεταφέρεται στον ενισχυτή με περισσοτερα πρίμα και θά είναι πιό στακάτος, με λιγότερα μπάσα και μεσαία. Χαρακτηριστικό αυτης της κάψας είναι ότι μεταφέρει τους δακτυλισμούς στον ενισχυτή λόγω του ότι ενσωματώνεται πάνω στο σκάφος του οργάνου.
  • Υπάρχουν οι πυκνωτικές κάψες (μκροφωνάκια) που αποδίδουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τον πραγματικό και φυσικό ήχο του οργάνου με ένα χαρακτιριστικό: ότι μεταφέρουν και την συχνότητα συντονισμού του ηχείου, συνεπώς αν το όργανο ειναι καθαρά ακουστικό μεταφέρονται ανεπιθύμητοι ήχοι (τριξίματα). Σε αυτήν την περίπτωση επιλέγουμε όργανα με απενεργοποιημένο ηχείο. Και αυτές συνήθως τοποθετούνται με "μαστίχα" που κι εδώ ισχύει η διαφορετικότητα του ήχου στον ενισχυτή ανάλογα με την ποσότητα της μαστίχας, με τά ίδια χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν παραπάνω.

2 σχόλια:

  1. Φίλε μου, μπορείς να μας πεις πως μπορούμε να κατασκευάσουμε μια τέτοια καψα με πιεζοκρύσταλλο; αυτοί που βρίσκονται στο εμπόριο είναι τεράστιοι... Θέλω να φτιάξω κάτι παρόμοιο με την sd systems την οποία δεν την πουλάει πλέον το εργοστάσιο και είναι πολύ καλή... Δοκίμασα να κόψω τον πιεζοκρύσταλλο αλλά είναι πολύ δύσκολο και δεν μπόρεσα να πετύχω καλό αποτέλεσμα όσον αφορά το κόψιμο...α καψα με πιεζοκρύσταλλο; αυτοί που βρίσκονται στο εμπόριο είναι τεράστιοι... Θέλω να φτιάξω κάτι παρόμοιο με την sd systems την οποία δεν την πουλάει πλέον το εργοστάσιο και είναι πολύ καλή... Δοκίμασα να κόψω τον πιεζοκρύσταλλο αλλά είναι πολύ δύσκολο και δεν μπόρεσα να πετύχω καλό αποτέλεσμα όσον αφορά το κόψιμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχουν δίαφοροι τύποι στο εμπορίο πιεζοκρυστάλλων , που ποικίλουν ανάλογα με τον μέγεθος και ανάλογα με την συχνότητα.
    Θα βρείς κυρίως σε καταστήματα με ηλεκτρονικά εξαρτήματα, υπάρχουν και μεγάλοι σε διάμετρο και μικρότεροι.. αυτοι συνήθως που το πάχος τους είναι αρκετά μεγάλο συνήθως κόβονται δύσκολα.. και αποκολλάται το κρυσταλλικό μέρος απο πάνω και έτσι αχρηστεύεται το υλικό. Προσπάθησε να βρείς πιεζοκρύσταλλο μικρό σε διάμετρο και λεπτό σε πάχος, έτσι θα μπορέσεις να τον κόψεις με ένα ψαλίδι ή να μην χρειαστεί να τον κόψεις καν, συχρόνως θα έχεις και ένα ικανοποιητικό ηχητικό αποτέλεσμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή